Leczenie próchnicy oraz profilaktyka

ząb

Próchnica — choroba, która każdy z nas zna, a mimo tego, stale zmagamy się z jej negatywnym wpływem na środowisko jamy ustnej. Niezależnie od tego ile pacjenci mają lat czy też, jak się odżywiają, z czasem atakuje ona nasze zęby. Aby jednak Wasze życie oraz życie najbliższym wam osób było łatwiejsze, zastanowimy się, skąd tak naprawdę bierze się próchnica, jak ją leczyć i co najważniejsze — jak jej zapobiegać, aby nie pojawiała się ona w naszym życiu.

Przyczyny powstania próchnicy zębów

Mamy nadzieję, że to was nie zaskoczy, lecz próchnica powodowana jest przez bakterie obecne w jamie ustnej. Wraz z dietą bogatą w cukier, na powierzchni zębów dochodzi do szkodliwych reakcji, czyli rozkładu węglowodanów przez wspomniane drobnoustroje. Podczas tej czynności, powstają bardzo silne kwasy, które demineralizują powierzchnię zęba i dają początek chorobie, jaką jest próchnica.
Próchnica będzie postępować, jeżeli w ramach naszej diety stale będziemy dostarczać bakteriom pożywki. Jakie produkty są niewskazane? Mowa tutaj oczywiście o słodyczach, ale też o sokach, oranżadach, słodzonej kawie czy herbacie! Jak widać, próchnica korzysta z wielu okazji, aby zaatakować nasze zęby!

Leczenie próchnicy

Jeżeli już doszło do sytuacji, w której próchnica zaatakowała zęby, należy zastanowić się, nad tym, jak można je wyleczyć z takiego stanu. Pierwszą myślą powinno być umówienie wizyty w gabinecie stomatologicznym, celem dokładnego zbadania stanu zdrowia. Sposób leczenia choroby uzębienia, jaką jest właśnie próchnica, zależeć będzie przede wszystkim od stopnia jej zaawansowania. Próchnica w stadium początkowym wymagać będzie jedynie remineralizacji szkliwa, natomiast jeżeli próchnica rozwinęła się do znacznie poważniejszego etapu, konieczne będzie ingerowanie w tkankę twardą zęba.

Jak zapobiegać próchnicy zębów?

Nietrudno się domyślić, że często znacznie lepiej zapobiegać niż leczyć, Jak więc sprawić, że próchnica i jej nie będzie obarczone większym ryzykiem? Otóż kluczowe w tym, aby próchnica nie atakowała naszych zębów, jest stworzenie odpowiednich nawyków. Przede wszystkim, konieczne jest maksymalne ograniczenie cukrów, które istotnie wpływają na rozwój choroby, jaką jest próchnica. Warto także nie stronić od pokarmów bogatych nie tylko w witaminy A, C czy D, ale także w wapń. Dzięki temu niemożliwe będzie wystąpienie stanu, jakim jest hipoplazja, czyli krótko mówiąc — niedorozwój szkliwa, dzięki której próchnica ma łatwiejsze warunki rozwoju. Mamy nadzieję, że wraz z dzisiejszym artykułem zrozumiecie, że próchnica wcale nie musi być powodem tak wielu problemów!

Back To Top