Wraz z wiekiem oraz nieprawidłową higieną jamy ustnej szkliwo zębów zmienia się stając się coraz bardziej porowate. Stopniowo pojawiają się drobne szczeliny sprzyjające przyleganiu osadów i tworzeni przebarwień. Dodatkowo palenie papierosów oraz spożywanie dużej ilości kawy odbija się negatywnie na stanie uzębienia. W takiej sytuacji pomóc może wykonywany w gabinecie stomatologicznym zabieg piaskowania zębów. Co jeść po piaskowaniu zębów?
Piaskowanie zębów – na czym polega?
Piaskowanie zębów to prosty i mało inwazyjny zabieg, który polega na oczyszczaniu powierzchni zębów z osadów oraz innych zanieczyszczeń. Wykonywany jest on z użyciem zawiesiny nazwanej piaskiem stomatologicznym, który posiada zdolność usuwania przebarwień nie powodując uszkodzenia szkliwa. Piasek zawiera wodorowęglan sodu, glicynę oraz dodatki smakowe. Zabieg może dotyczyć powierzchni zębów nad dziąsłami lub kieszeni zębowych. W zależności od tego obszaru wybiera się piasek o odpowiedniej wielkości drobin oraz stosuje procedury dodatkowe, taki jak na przykład skaling lub fluoryzację. Piaskowanie może być procesem przygotowującym do dalszego wybielania zębów. Zabieg wykonywany jest za pomocą piaskarki wytwarzającej aerozol wodno-powietrzny zawierający piasek dentystyczny. Dzięki tej metodzie stomatolog może dotrzeć do trudno dostępnych obszarów zębów i poddać je skutecznemu oczyszczaniu.
Efekty po piaskowaniu zębów
Prawidłowo wykonane piaskowanie przeprowadzone w specjalistycznym gabinecie dentystycznym nie powoduje uszkodzenia szkliwa. Stosowany piasek oraz wielkość i twardość jego drobin dostosowywana jest do indywidualnych potrzeb pacjenta. W wyniku piaskowania zębów stają się one bardziej jasne a ich powierzchnia jest bardziej gładka. Efektem zabiegu jest zatem wybielenie zębów oraz profilaktyka prozdrowotna ograniczająca możliwość rozwoju próchnicy oraz gromadzenia się osadu i kamienia nazębnego, który może prowadzić do rozwoju stanu zapalnego i innych groźnych dolegliwości jamy ustnej.
Jak dbać o zęby po piaskowaniu zębów?
W celu podtrzymania efektu piaskowania jak najdłużej powinno się przestrzegać zaleceń stomatologicznych oraz ograniczyć spożywanie niektórych pokarmów o właściwościach barwiących. Bezpośrednio po wykonaniu zabiegu nie można spożywać żadnych pokarmów lub napojów, a przez kolejne kilka dni należy unikać spożywania produktów kwaśnych, takich jak na przykład cytrusy oraz stosować tak zwaną białą dietę. Polega ona na unikaniu potraw i napojów barwiących, w tym miedzy innymi: kawy, herbaty, czerwonego wina, buraków, jagód czy szpinaku oraz palenia tytoniu. Należy pamiętać o tym, że wśród produktów najsilniej wpływających na zmianę koloru zębów wyróżnić należy: kwasy powodujące mięknienie szkliwa, taniny i chromogeny, które są zawarte między innymi w ciemnych sosach czy syropach, na przykład w sosie sojowym, rybnym czy syropie klonowym. Zalecenia pozabiegowe zazwyczaj obejmują stosowanie płukanek z chlorheksydyną ograniczające nadwrażliwość zębów oraz ich regularne mycie po każdym posiłku z wykorzystaniem odpowiedniej szczoteczki do zębów, pasty, nici i płynu do płukania.